Mast og motor
Det er et større udstyrsstykke når motoren på omkring 60 kg skal ud og ind

Motoren er en svensk benzin Göta motor på 10hk. Vi havde MANGE problemer med den de første år, og mere end en tur blev prægede af den yderst ustabile motor. Når man er forholdsvis ukyndig til at sejle en lille båd for sejl (Halvor er vant til Fuldriggere. Se www.fullriggeren-sorlandet.no, www.radich.no), så er den norske klippegrund ikke lige stedet hvor man ønsker at undvære sin motor. Da Ebana kom til Danmark, var det altså tid til at bakse motoren i bagagerummet på bilen og køre den til samme værksted i Sverige, som 30 år tidligere havde bygget den. Her fik den en ordentlig overhaling, og blev næsten så god som ny.

Da vi sommeren efter lå i Brøndby havn, var vi imidlertid så uheldige, at lænse pumpen fik relæet på den bro vi lå på, til at slå fra. Dette skete imens vi var ude at rejse i længere tid. En irriteret bådejer koblede derfor vores strøm fra, hvilket her helt forståeligt. Desværre "glemte" han at give besked, så da vores "opsynsmand" (Catjas onkel), kom for at se til Ebana, så var vandet trængt så langt op, at der var kommet saltvand i motoren!! Dette gav naturligvis flere problemer, men efter en HEL DEL hjælp fra vores gode ven Morten (tidligere maskinmester på Statsraad Lehmkuhl, en imponerende 98 meter lang bark fra 1914. se
www.lehmkuhl.no ), kører motoren nu fejlfrit -Tak Morten!

 

 

 


Masten
Masten var heller ikke i super stand, så den måtte også en tur under kærlig behandling. Vi sleb den helt ned, og valgte at bejse den, så farven passede bedre til Ebana. Efter bejse fik den godt med olie og lak.
Vi er så heldige at have god plads i haven, så renoveringen foregik ved at hænge masten i træerne -god løsning, og super hyggeligt at arbejde til lyden af fuglefløjt.

Og hvad gør man ikke når den kære mast skal tørre... ind med den på tværs igennem badeværelse, gang og stue. Da vi lagde den på skrå, så kunne vi lige netop lukke hoveddøren.

Og så gik det galt...
Ebana var netop søsat i Svanemøllen, og lå på sin gæsteplads da Halvor opdager at masten så lidt mærkelig ud i toppen. Der var ikke andet for, end at finde kikkerten frem og kigge nærmere på sagerne. Jo, ganske rigtigt; der var kommet en kæmpe flænge på tværs i den øverste tredjedel. Der var ikke andet at gøre end endnu engang at konsultere Simon, for at får en vejledning i reparation af masten.


Under kyndig vejledning fra Simon repareres masten på pladsen ved Svanemølleværket. Der limes godt med epoxy, og snart er masten så god som ny!