Efterår 2004, Norge
Fribordet næsten fri for gammel lak, men der er stadig langt igen - meget langt...
Mågerø efterår 2004

Tid til at renovere fribordet.

I efteråret 2004 skulle Ebana på land for første gang i vor tid som ejere. Hun lå på dette tidspunkt i Mågerø –syd for Oslo i Norge.


Det var ganske spændende at studere den koloni af havdyr som havde valgt at bosætte sig under vandlinien.

Lakken var i meget dårlig stand, og det var en fornøjelse fjerne den og se det smukke fribord komme til syne befriet for mat og skallet lak.


Den store beslutning var jo, som de fleste træbåds ejere ved, hvilken lak skulle der nu på…? Valget faldt på Owatrol systemet D-1 (olie), D-2 (lak).

Ebana var rigtig tørstig efter mange år med misligholdt lak, så der skulle 30 lag olie på, før træet var mættet. Efter alle de strøg med olie fik hun 10 dages hviletid, hvorefter vi kun nåede 6 lag lak, som vi efterfølgende vedligeholder hvert år.


Den gamle lak...
Den gamle lak var i meget dårlig stand, og det var rigtigt spændende at få hende på land for første gang. Her ligger hun klar til optagning.


Spændende havdyr havde valgt at bosætte sig under jernkølen


Det arbejdende folk i godt humør.
Bag ses det tydeligt at der er nok at tage fat på. Man kan også lige skimte vores alu bom, som vi først i 2008 fik skiftet ud til en rigtig smuk træbom.
Den "nye" bom har vi fået af Henrik Effersøe, og det har været en fornøjelse endelig at have en standsmæssig bom, som vi ikke behøver at "gemme væk" når vi ligger i havn. Tak til Henrik!


Med sådan et resultat har man hurtigt glemt de mange timers arbejde. Det var en fantastisk oplevelse at træde nogle skridt tilbage og bare NYDE synet af det smukke fribord.

Guldstriben...

Første år forsøgte vi med at bruge en ”guld” lak til at pensle i den fræsede stribe langs fribordet. Vi lagde den før sidste lag lak og resultatet var elendigt! Efter 20-30 minutter begyndte ”guldstøv” at løbe ned over lakken vi lige havde strøget på, og vi måtte tørre det af i en fart! Ærgerligt, for det var faktisk et stort arbejde. Nå, men så måtte vi jo en tur mere i malerbutikken og købe en anden lak, vi kunne bruge som overlak før den endelige lak. Det virkede da også fint, men efter en sæson eller to blev ”guldet” mat og gråt i farven. –langt fra hvad der er Ebana værdigt.
Endnu engang gik vi i gang med projekt ”guldstribe”, og denne gang besluttede vi os for at gøre arbejdet ordentligt med 24karat bladguld. Vi havde tidligere undgået denne løsning, da vi troede at det var langt mere besværligt end det rent faktisk var.


Her ligges hæftegrunderen på med pensel -det er tydeligt at den gamle "guld stribe" trænger til at blive frisket op.


De små guld ark trykkes forsigtigt ned i striben oven på hæftematerialet. Vi klippede ark til mindre striber for at undgå mest muligt spild. Til sidst fjernes maskeringstapen og resultatet er helt i top.
Der kan uden problemer lakeres oven på, så guldstriben holder i mange mange år. (Faktisk var guldstriben som Ebana havde ved overtagelsen stadig flot trods den misligholdte lak).


Det færdige resultat!